badminton

Badminton

Badminton, sport kojem popularnost ponovno izuzetno raste, a Europom se počela širiti iz engleskog Badminton Parka u 19. stoljeću, u Delnicama se igra u objema dvoranama – i onoj Doma sportova i u Multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam. Za igru ne treba mnogo – par reketa, loptica, mreža, i sportska volja. Dvorane osiguravaju sve osim posljednjeg, za to se ipak moraju pobrinuti sami sportaši.

odbojka1-d611e233aa

Odbojka

Mnogi odbojkaški timovi dosad su već otkrili dvoranu Doma sportova u Delnicama. Dvorana je opremljena svom potrebnom opremom za ovaj sport, a isto vrijedi i za Multifunkcionalnu dvoranu za sport i turizam koja, s obzirom na to da je riječ o prostoru poluotvorenog tipa, od proljeća do jeseni mami igrače da treninge i utakmice odrađuju upravo na njenom terenu.

skijanje

Alpsko skijanje

Alpsko skijanje od onih je sportova s kojima se Gorski kotar tradicionalno najuže povezuje. Goranski sportski centar upravlja najvećim skijalištem ovog dijela Hrvatske, skijalištem na Platku čiji se najviši vrh, Radeševo, nalazi na 1363 metara nad morem. Na more Platak ima i direktan pogled budući da je od Rijeke udaljen samo pola sata vožnje. Također je moguće skijati i na Petehovcu iznad Delnica, na 1050 metara nad morem, ili na skijalištu Čelimbaša pokraj Mrkoplja.

plivanje

Plivanje

Za relaksaciju ili treninge, za odmor i uživanje ili sportska natjecanja, sportaši će bez dvojbe odabrati posebnu delničku sportsku atrakciju – bazen. Ovdje se pliva s pogledom na snježnu idilu. Bazen je smješten u Domu sportova, ima dimenzije 12 x 25 m, te dubine do 1.5 m. Kroz njega su prošle mnoge škole plivanja i plivački treninzi, kao i mnogi “solo” kupači koji znaju kako se najbolje i najbrže opustiti.

Family sledding

Sanjkanje

Jedno od najvećih dječjih zimskih veselja – sanjkanje – u Delnicama ima i svoje službeno sanjkalište. Ono se nalazi na predjelu grada zvanom Potok, a posebno je popularno u vrijeme sad već tradicionalnog sanjkaškog kupa. Ukoliko na sanjkanje dolazite neopremljeni, sanjke možete iznajmiti u Multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam.

nordijsko-hodanje

Nordijsko hodanje

Iako kao sport nije staro, jer prvi je put promovirano tek 1997. u Finskoj, nordijsko hodanje danas je jedan od najpopularnijih sportova među svim generacijama. Za ovaj tip hodanja potrebni su štapovi, i dobra šumska staza. Park-šuma Japlenški vrt, zaštićeni dio prirode čije se bogatstvo staza, šetnica i puteljaka prostire odmah iznad delničkog Parka kralja Tomislava i u završnom djelu ulazi u sam centar grada, za ovaj je oblik rekreacije idealna.

biciklizam1-15548ffd09

Biciklizam

U park-šumi Japlenški vrh u Delnicama nalazi se novuređena staza za cross country biciklizam, koja na 6,5 km nudi 30-ak objekata poput mostova, „dropova“ i skokova te će udovoljiti svim biciklistima željnima akcije i adrenalina. Izgradili su ju članovi Biciklističkog kluba “Goranin”, a posljednji je put rekonstruirana 2012. Služi za treninge i održavanje XC (cross country) utrka.

skijasko-trcanje

Skijaško trčanje

Skijaško trčanje, odnosno nordijsko skijanje ili cross country skijanje, smatra se jednom od najzdravijih sportskih disciplina. U Delnicama ono ima dugu tradiciju i niz skijaša sa sjajnim rezultatima. Dvije od mnogih staza za skijaško trčanje u Gorskom kotaru nalaze se i u Delnicama, na području Park-šume Japlenški vrh, te na području vikend naselja Polane.

nogomet

Nogomet

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet dakako, u Delnicama svoje mjesto ima na gradskom nogometnom stadionu. Njegova je pozicija atraktivna – ispod obronaka Parka-šume Japlenški vrt i tamošnje skakaonice za skijaške skokove, te uz rub Parka kralja Tomislava i nedaleko Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam. Osim na gradskom nogometnom stadionu, nogomet se igra i na pomoćnom nogometnom igralištu smještenom uz Dom sportova.

hokej3-715abddae1

Hokej

S izgradnjom Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam koji je zimi u funkciji klizališta, a u ostalim se mjesecima postavljanjem montažnog poda prilagođava dvoranskim sportovima, postalo je moguće u Delnicama igrati i hokej. U kratkom periodu postojanja dvorane u njoj je već održan Međunarodni hokejaški turnir, koji je ugostio delnički Klub hokeja na ledu “Mamut”. Hokej u Delnicama postaje sve popularniji!

kosarka1-134a1f2662

Košarka

Dvorana Doma sportova pamti mnoge košarkaške utakmice s punim tribinama. Njeno je sportsko borilište dimenzijama (44×24 metra) i opremom u potpunosti prilagođeno zahtjevima ovoga sporta. Za košarkaše koji vole igrati na otvorenom, nudi se pak mogućnost sportske rekreacije na atraktivnom vanjskom košarkaškom igralištu podno Park-šume Japlenški vrh, ili pak treniranja na terenu poluotvorene Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam smještene uz rub centralnog delničkog Parka kralja Tomislava.

rukomet-lopte1

Rukomet

Dvorana Doma sportova dosad je ugostila brojne treninge i natjecanja rukometaša. Jedni od najpopularnijih gostiju dvorane bili su članovi legendarne hrvatske rukometne reprezentacije s dva olimpijska zlata. Rukometaši ljeti vole trenirati i u Multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam koja je poluotvorena, pa sportaši imaju priliku jedinstvenog doživljaja treniranja u neposrednoj blizini dubokog hlada Parka kralja Tomislava, u samome centru grada.

kuglana

Kuglanje

U Delnicama se kugla u novouređenoj četverostaznoj kuglani, koja svojom visokom tehničkom opremljenošću zadovoljava sve kriterije i propise za odigravanje utakmica nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a koje s tribina može pratiti stotinjak gledatelja. Nalazi se u neposrednoj blizini Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam te nogometnog i košarkaškog igrališta, odnosno u samoj sportskoj jezgri Delnica.